Többen vagyunk úgy, hogy a multinacionális cégek világából ki szerettünk volna törni és úgy döntöttünk, hogy ezentúl inkább a természetet választjuk irodánknak. Többen vagyunk úgy, hogy kitanultuk a hegyi túravezetői szakmát és a rendes munkánk mellett időről-időre túrákat vezetünk egy-egy utazási irodának vagy éppen saját szervezésben.

A hegyi túravezetői munka gyönyörű. Ugyanakkor tele van kihívásokkal is, hiszen ismeretlen embereket kalauzolunk idegen tájakra. Mivel sokszor nem ismerjük ügyfeleink képességeit a túra kezdetén, fel kell készülnünk mindenféle eshetőségre, készenlétben kell lennünk, nehogy bármilyen baj érje őket. Az ügyfeleink azért fizetnek bennünket, hogy egy időre kikapcsolhassanak a hétköznapjaik monotonitásából és jól érezzék magukat.

Nemzetközi hegyi túravezető tanfolyam gyakornoki program

Mit kell tudnia egy hegyi túravezetőnek?

Rengeteg tudás és gyakorlat kell ahhoz, hogy a biztonságot szavatolni tudd. Ezért is ilyen hosszú a tanfolyamunk. A rengeteg ismeretet készségszinten kell elsajátítanod és gyakorolnod, hogy a túrád később „flottul” menjen. Baj esetén azonnal kell tudnod cselekedned, ehhez pedig rengeteg gyakorlásra van szükség. Nincs idő arra, hogy sokáig töprengj, kísérletezz, vajon melyik módszer válik be.

A hegyi túravezető szakmának nemzetközi sztenderjei vannak, amelyeket a szakembernek tudnia kell és amely oktatását nemzetközileg akkreditálta is nálunk az UIMLA. Túravezetőként értened kell

 • különböző terepviszonyok között (sziklás terep, havas-jeges terep, kicsúszásveszélyes terep) magabiztosan mozgáshoz,
 • az elsősegélynyújtáshoz,
 • a tájékozódáshoz, navigációhoz akár éjjel, teljesen beködösödött körülmények között is,
 • egy nagy sor kötéltechnikai megoldáshoz, téli és nyári biztosítás- és mentéstechnikához,
 • túlélési technikákhoz, bivakmegoldásokhoz,
 • lavinaismeretekhez,
 • meteorológiához,
 • kommunikációs technikákhoz, azaz, hogyan bánj a félős, bizonytalan ügyfelekkel,
 • az állat- és növényvilághoz,
 • a hegyekben való etikus viselkedési normákhoz.

És persze van még egy csomó apróság, amikkel tisztában kell lenned. A fentieknek jól dokumentált oktatási anyaguk van, amelyet minden UIMLA tagországban hasonlóképpen oktatnak és kérnek számon. Egyesületünknek nagyon jó szakmai kapcsolata van sok más ország hegyi túravezető egyesületével.

Hogyan épül fel a hegyi túravezető oktatás?

A rengeteg elméleti és gyakorlati ismeret elsajátítására előadások, túrák, gyakorlatok vannak. Az oktatási időszak után következnek a modulzáró vizsgák, majd kezdődik az aspiránsi időszak.

Aspiránsként az egyesületi oktatásokon részt kell venned hospitálóként, segítesz a következő évfolyamok oktatásában és közben még jobban elmélyíted a tudásodat. Az aspiránsi időszakban mehetsz el gyakornoknak a kalandtúraszervező utazási irodákhoz. Az aspiránsi időszak végén teszed le a nyári és a téli záróvizsgáidat.

A záróvizsgák letétele után leszel nemzetközi hegyi túravezető.

Ilyen diplomát kapsz, amikor sikeresen letetted a záróvizsgáidat. 😉

Mit csinál egy végzett nemzetközi hegyi túravezető?

Két modell létezik jelen pillanatban:

 • főállású hegyi túravezető
 • mellékállású hegyi túravezető

Többen a hegyi túravezetésből élnek, vannak akik a szeretett főállásuk mellett csinálják a túravezetést. A hegyi túravezetők díjazása eltérő, de általában 150-350€/nap között mozog a bérük 2023-2024-ben, attól függően, hogy melyik cégnek dolgoznak és milyen túrát visznek nekik.

Folyamatos szakmai fejlődés – Continuing Professional Development (CPD)

A hegyi túravezetői diplomát időről-időre frissítened kell, ezekhez minden évben szakmai hétvégéket rendezünk, ahol a szakmában dolgozók megismerkedhetnek a legújabb technikákkal.

A nemzetközi szövetség, az UIMLA rendszeresen tart szakmai webináriumokat a hegyi túravezetőknek és a tanulóknak, amelyeken díjmentesen lehet részt venni.

Kategóriák: Cikkek

hu_HUHungarian