Egyesületünk felkérést kapott Révész Máriusz államtitkár úrtól, hogy működjünk együtt a magyar, államilag elismert hivatásos túravezetői szakma kialakításában. A közös munka lehetővé teszi a hivatásos túravezetők új generációjának létrehozását.

Magyarországon jelenleg lovastúra-vezetők és barlangász túravezetők már léteznek. Az állam további szakmák kialakítására törekszik, hogy a természetjárásban, túrázásban érintett hazai munkavállalók, vállalkozók védett szakmaként végezhessék tevékenységüket. A kormány és a szakmai szervezetek közös célja, hogy a képzett, hivatásos túravezetők az európai szintű követelményeknek megfeleljenek. A szakmák sztenderdizálják a magyar utasok által igénybevett szolgáltatások magasabb színvonalát és biztonságosságát.

Idén, 2024 márciusában kapcsolódtunk be a folyamatba. Most június végén közös egyeztetésre kaptunk meghívást, hogy partnerek legyünk a hegyi/magashegyi túravezetői szakma létrehozásában. A feladatot örömmel vállaltuk, hiszen Egyesületünk fő célja a nemzetközi hegyi túravezetői szakma megvalósítása, ill. annak oktatása.

A megbeszélésen az újonnan kialakítandó hivatásos gyalogos, hegyi, vízi és kerékpáros túravezető képzés közös egységes elemeinek megfogalmazása volt a fő téma. Örömmel jelenthetjük, hogy nagyrészt sikerült megállapodnunk ezekben a kérdésekben. A tervek szerint 2025 szeptemberétől el kell indulnia a hazai hivatásos hegyi túravezetői képzésnek. Ez biztosítja, hogy minden magyar túravezető vállalkozás munkavállalói megszerezhessék a Magyarországon és külföldön is elismert végzettséget.

A tervezetben szereplő, államilag is elismert képzés nagyban támaszkodik a már meglévő nemzetközi hegyi túravezető (IML) képzésünkre. A képzési rendszer nemzetközileg szigorúan definiált, de van mozgásterünk differenciáltabb képzési modell kidolgozására. Itt a képzés menete figyelembe veszi a hallgatók tudásszintjét, a már megszerzett kompetenciáit, így a tanfolyam hosszúsága némileg csökkenthető. Az eltérő képzési idők miatt terveink szerint 2025-ben két különböző ütemezésű osztályt is indítunk.

Külön feladatunk a többi túravezetői modul részleges vagy teljes integrálása, ami további egyeztetést igényel még. Az együttműködések lehetőségei izgalmas kihívásokat rejtenek magukban. A hegyi túravezetői szakma tehát hamarosan Magyarországon is végzettséghez kötött lesz, nemzetközileg akkreditált (UIMLA) tanfolyamunk pedig az alapját képezi az új rendszernek. Ha ebben a szakmában tevékenykedsz, vagy szeretnél túravezetéssel foglalkozni, sok szeretettel várunk a tanfolyamainkon!

További információ a nemzetközi hegyi túravezető szakmáról »

Kategóriák: Cikkek

hu_HUHungarian